slide02
slide02
slide01
slide01
slide03
slide03

Συνοικία Σπλάντζια

Παλιά πόλη Χανίων

Άγιος ΝικόλαοςΜε την κατάκτηση των Χανίων από τους Τούρκους, οι Τούρκοι εγκαθίστανται στην ανατολική πλευρά της πόλης, στις συνοικίες Σπλάντζια και Καστέλι, ενώ οι χριστιανοί συγκεντρώνονται κυρίως από την άλλη μεριά της πόλης, στον Τοπανά.

Η συνοικία Σπλάντζια βρίσκεται νότια και ανατολικά από τον περιτειχισμένο λόφο του Καστελίου και αποτελεί στα χρόνια της τουρκοκρατίας τον τούρκικο μαχαλά της πόλης με κεντρική πλατεία της συνοικίας την ομώνυμη πλατεία, σημερινή πλατεία 1821, που ήταν για τους Τούρκους ότι το Σαντριβάνι για τους Χριστιανούς.

Σπλάντζια

Οι νέες συνήθειες και οι θρησκευτικές και άλλες ανάγκες του κατακτητή έχουν σαν συνέπεια πολλά οικοδομήματα της προηγούμενης εποχής της βενετοκρατίας να δεχθούν τις επιρροές της τούρκικης αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα βρίσκεται στην πλατεία της Σπλάντζιας.

Ο βενετσιάνικος ναός του Αγίου Νικολάου, που αποτελούσε τμήμα της μονής των Δομινικανών μοναχών (μέρος της οποίας σώζεται στα βόρεια της εκκλησίας), μετατρέπεται σε κεντρικό τζαμί της πόλης προς τιμή του Σουλτάνου Ιμπραήμ, το «Χιουγκάρ Τζαμισί» που σημαίνει «Τζαμί του Ηγεμόνα». Αργότερα, το 1919 το Χιουγκάρ τζαμί μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου. Διατηρεί όμως έντονα τα σημάδια της τούρκικης αρχιτεκτονικής αφού σώζεται ο μιναρές στην μια γωνιά της πρόσοψης της εκκλησίας.

Άγιος ΡόκοςΣε αντίθεση με τον βενετσιάνικο ναό του Αγίου Νικολάου πάνω στον οποίο επέδρασε η τούρκικη αρχιτεκτονική, ο επίσης βενετσιάνικος ναός προς τιμήν του Αγίου Ρόκκου που βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνιά της πλατείας της Σπλάντζιας, έχει μείνει ανεπειρέαστος από την περίοδο της τουρκοκρατίας και των επόμενων φάσεων της ιστορίας.

Στην πλατεία της Σπλάντζιας, μια περίφραξη από κάγκελα και σκαλοπάτια που οδηγούν κάτω από την πλατεία ίσως κινήσει το ενδιαφέρον σας. Πρόκειται για μεγάλη υπόγεια κρήνη που κατασκευάστηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τελετουργικών νίψεων που γινόταν στο Χιουγκάρ τζαμί.

Δίπλα στην κρήνη, ένας μεγάλος πλάτανος έχει και αυτός την δική του ιστορία. Μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, χρονολογία από την οποία πήρε την σημερινή ονομασία η πλατεία της Σπλάντζιας, η Ελλάδα απελευθερώθηκε μετά από περίπου 300 χρόνια σκλαβιάς από τον τουρκικό ζυγό. Οι τούρκοι των Χανίων φοβούμενοι ενέργειες σε βάρος τους, κρέμασαν για παραδειγματισμό από τον πλάτανο της πλατείας της Σπλάντζιας τον δραστήριο Επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη.

Σήμερα, τα τραπέζια των καφέ κάτω από τον σκιερό πλάτανο της πλατείας που προσφέρει την δροσιά του κατά τις καυτές μέρες του καλοκαιριού, προσφέρονται για μια στάση από τις μακριές βόλτες σας στην παλιά πόλη των Χανίων.

πηγή: www.chania-crete-greece.com